Saturday, 29 June 2013

Bacalah.....

Mengapa kita perlu Membaca Al-Quran, sedangkan kita tidak memahami sepenuhnya apa yg dibacaAda seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pedalaman. Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan & membaca Al-Quran.

 Cucunya ingin menjadi seperti Atuk & meniru seberapa boleh akan bacaan yg dibaca oleh Atuknya.

 Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun & jika saya faham sekalipun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya. Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’’

Selesai mendengar pertanyaan cucunya, orang tua itu meletakkan arang batu ke dlm dapur pemanas badan, dgn perlahan dia menoleh kpd cucunya sambil berkata, ‘‘Bawa guni arang batu ini ke sungai & bawakan saya seguni air.’’

Budak lelaki itu buat seperti apa yg disuruh tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah.

Orang tua itu ketawa & berkata, ‘‘Kamu hendaklah berjalan lebih cepat utk yg akan datang.’’ Dia meminta cucunya ke sungai bersama dgn guni arang batu utk mencuba sekali lagi.

Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, tapi sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah. Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin utk membawa air di dlm guni & dia pergi utk mengambil baldi.

Orang tua itu berkata, ‘‘Saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air. Kamu tidak cukup kuat mencubanya.’’ Dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

 Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dlm guni hingga ke rumah, tetapi utk tidak menunjukkan apa² reaksi kpd Atuknya.

Dia berlari seberapa laju yg dia boleh tapi semua air yg dibawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah.

 Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai & berlari secepat mungkin dgn seguni air, tetapi apabila sampai kpd Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong.

 ‘‘Meletihkan,’’ katanya. ‘‘Tengok Atuk, tak guna!’’ katanya lagi.

‘‘Jadi kamu fikir ianya tidak berguna?’’ orang tua itu berkata. ‘‘Tengok guni itu!’’ kata orang tua itu sambil menunjukkan guni

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut & buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar drpd guni lama yg kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar & dalam.

 ‘‘Cucuku, itulah yg akan berlaku jika kita membaca Al-Quran. Kita mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila kita membacanya, kita akan berubah dgn sendirinya, dalaman & luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dlm kehidupan kita.’’

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
S Pink Premium Pointer